Plánovanie svadobného menu

24
september
2015

K svadbe neodmysliteľne patrí aj množstvo jedla a nápojov, tak ako ku každej veľkej oslave. Keďže svadba trvá niekoľko hodín a často končí až ráno, je dôležité, aby počas celého večera mali hostia k dispozícií nejaké občerstvenie.

Svadobné menu a občerstvenie zvyčajne ponúka a zabezpečuje priamo poskytovateľ priestorov, v ktorých sa hostina koná. Ak však plánujete svadbu v parku, záhrade alebo na vami zvolenom mieste občerstvenie neposkytujú, budete si musieť najať cateringovú spoločnosť. Tie zvyčajne poskytujú aj nábytok a doplnky ako návleky na stoličky, či obrusy a takisto personál, ktorý sa o vás bude počas večera starať.

Ak máte svadbu v reštaurácii, zistite si, čo všetko vám poskytnú na mieste a čo si môžete priniesť sami. Napríklad takmer všade vám bez problémov povolia svadobnú tortu a zákusky, niekde si však môžete priniesť aj ďalšie vlastné občerstvenie: drobné jedlo, či nápoje – alkoholické alebo nealkoholické. Skoro všade máte možnosť si priniesť vlastné fľašky vína a tvrdého alkoholu, za každú ale platíte takzvané „korkovné,“ ktorého výška závisí od cenníka konkrétneho poskytovateľa. Ak máte možnosť nakúpiť pitie vo veľkosklade, stále vás to môže vyjsť lacnejšie (vrátane „korkovného“), ako keby ste brali alkohol priamo od reštaurácie.

Pri plánovaní svadobného menu máte viacero možností – môžete servírovať naraz kompletné menu od predjedla až po dezert a kávu alebo jednotlivé chody rozdeliť programom. Okrem hlavného menu, treba pripraviť aj ďalšie občerstvenie, aby hostia mali počas celého večera k dispozícii niečo na jedenie.  Zvyčajne sa neskôr počas večera rozložia švédske stoly so studeným jedlom formou bufetu a okolo polnoci neskoré teplé jedlo (napríklad guláš či kapustnica). Namiesto studeného bufetu môžete tiež pripraviť grilovanie na terase a pod. Záleží od toho, čo ponúka konkrétna reštaurácia a aké sú vaše preferencie a rozpočet.

Reštaurácie majú zvyčajne už pripravenú ponuku kompletného svadobného menu vo viacerých variáciách, takže, ak sa vám nechce vymýšľať, čo ponúknuť svojim hosťom, stačí si vybrať z predpripravených možností.

Nezabudnite tiež na to, že niektorí ľudia majú špeciálne stravovacie návyky, diétu alebo alergie na potraviny. Preto si radšej popredu zistite, či niekto z vašich hostí nepotrebuje zabezpečiť špeciálne jedlo.

Jedlo tiež môžete prispôsobiť ročnému obdobiu, v ktorom máte svadbu – napríklad, cez  leto servírujte ľahšie jedlá, viac zeleniny a ovocia a menej sladkého. V teple aj tak ľuďom nebude veľmi chutiť. Ako spestrenie môžete servírovať rôzne farebné ovocné miešané nápoje, či už s alkoholom alebo bez. Na jar a jeseň zas môžete usporiadať vonku pre hostí grilovačku – grilovať môžete rôzne druhy mäsa, ale aj zeleninu a huby, aby si každý mohol vybrať podľa chuti. Na jeseň sú skvelou voľbou pokrmy z jabĺk, husacie, či kačacie pochúťky, či pečené gaštany. V zime zas nezabudnite pripraviť aj niečo teplé, napríklad varené víno alebo punč, okrem toho sa môžete inšpirovať vianočnými tradíciami a servírovať kapustnicu, rybu a šalát, medovníky, lokše a pod.

Ak zostavujete celé menu sami, potom si môžete vymyslieť akékoľvek jedlo chcete a podávať ho v akomkoľvek poradí. Tradične svadobné menu však pozostáva z troch častí – hlavné menu (predjedlo, polievka, hlavné jedlo a dezert), drobné občerstvenie zvyčajne formou studeného bufetu a neskoré teplé jedlo (guláš, kapustnica, či rôzne druhy pečeného mäsa a zeleniny s prílohami).

  • Hlavné menu, či svadobná večera, je najväčším jedlom, ktoré sa podáva na začiatku slávnosti hneď po obrade a fotení. Pozostáva zvyčajne z predjedla, polievky, hlavného jedla a dezertu. Ako predjedlo môžete servírovať drobný šalát alebo chlebíky s nátierkou (ak máte hostí s bezlepkovou diétou, pripravte pre nich nejakú alternatívu k pečivu), polievka býva zvyčajne slepačia, ako hlavné jedlo sa podáva napríklad morčací rezeň na prírodno s ryžou alebo zemiakovou kašou a zeleninovou oblohou a dezert môže byť napríklad tiramisu.

Ak chcete ušetriť, na túto časť svadby môžete pozvať len rodinu a najbližších priateľov a ostatným hosťom na pozvánku napísať až čas, kedy začína svadobná oslava (teda po hlavnom menu). Samozrejme, nie vždy je to možné, najmä ak máte obrad a oslavu na tom istom mieste.

  • Občerstvenie formou švédskych stolov sa podáva zvyčajne niekedy počas programu – presný čas závisí od toho, na kedy máte naplánované hlavné menu (ak ste napríklad mali veľké jedlo o šiestej, drobné občerstvenie môžete servírovať medzi deviatou a desiatou). Jedlo by malo byť servírované v rozumných časových rozstupoch tak, aby vaši hostia neboli hladní a zároveň, aby sa každú chvíľu nepodával nejaký pokrm. Švédske stoly zvyčajne bývajú prestreté až do konca oslavy, prípadne sa na ne občas niečo dokladá, ak treba. Súčasťou tohto občerstvenia zvykne byť nejaké pečivo, syry, salámy, zelenina, ovocie, nátierky a pod.
  • Posledným jedlom (okrem svadobnej torty, ktorú môžete rozkrojiť hocikedy počas večera) je nejaké menšie teplé jedlo podávané okolo polnoci – často sa ponúka guláš alebo kapustnica, výber je však, samozrejme, na vás (pokojne môžete servírovať aj bryndzové halušky).

TIP 1: Pri plánovaní počtov jedla a nápojov nezabudnite na vašich účinkujúcich a dodávateľov ako kapela, fotograf, koordinátorka a pod., aj oni musia niečo jesť a piť, keďže na vašej svadbe strávia niekoľko hodín.

TIP 2: Myslite aj na to, že hostia budú veľa tancovať a budú smädní, preto zabezpečte dostatok minerálok alebo čistej vody.

Post a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

  • O nás

    Svadba je výnimočný deň, ktorý by mal byť dokonalý pre každý pár. Preto ku každej pristupujeme ako by bola naša vlastná. Každý deň hľadáme novú inšpiráciu, aby sme mohli klientom poskytovať čo najlepšie služby a snažíme sa vyhovieť akýmkoľvek požiadavkám snúbencov. Vieme tiež, že svadba je finančne náročná, preto v našom svadobnom salóne nájdete svadobné šaty a doplnky za priateľné ceny.

  • Ponúkame

    • Svadobné šaty a doplnky
    • Spoločenské šaty
    • Topánky na svadbu
    • Kompletná organizácia svadby (svadba na kľúč)
    • Svadobná výzdoba
    • Koordinácia svadobného dňa
    • Svadobné poradenstvo
    • Čiastkové úlohy spojené s prípravou svadby podľa potreby klienta